Умна къща? Защо пък не!​

Съвременните технологии се развиват много бързо и променят революционно живота ни. Сред умните телефони, очила, часовници и редица още „умни” неща, своето полагащо се място заема и домът – мястото на спокойствие и уют. Мечтата на хората за „умна къща”, която да изпълнява всичките им желания, вече е реалност.

Какво представлява „умната къща”?

Терминът „умна къща” е свързан с широко използвания „Интернет на нещата”, който обхваща всичко, свързано с интернет. Обикновени сензори, през домакинските уреди, до смартфони, таблети и компютри – всички те, обединени в системи за автоматизация, правят възможно да се събере информация, да се анализира и да се произведе действие.

„Умните къщи” са част от „Интернет на нещата”. Посредством интернет връзка и мобилно устройство вие можете да общувате със своя дом, като му задавате задачи през външна мобилна мрежа или вътрешен Wi-Fi. Съществуват специално изготвени сценарии, които спестяват дори и едно натискане на бутон на телефона.

С какво е привлекателен животът в „умна къща”?

Макар че да живеем в „умна къща” за много от нас звучи все още като приказка, факт е, че в такива къщи живеят все повече хора. Те, както и специалистите, изтъкват следните предимства:

– Управление на всичко в дома дори извън него – домакински уреди, подсещания за плащането на сметки, осведомяване за привършващи продукти в хладилника и др.

– Контрол на разходите за електроенергия.

– Вдигане и спускане на завеси и външни щори.

– Следене на жизнени показатели на обитателите.

– Стартиране или прекъсване на отоплението.

– Включване и изключване на водоподаването.

– Възможност за управление с гласова команда.

– Система за цялостно озвучаване за по-голям комфорт.

– Надеждна система за сигурност, осъществяваща 24-часов контрол.

Достъпни ли са „умните къщи”?

Мисълта за цялостна интелигентна инсталация за дома е смущаваща за много хора. Това им изглежда доста нереално, а и скъпо. Компаниите, инвестирали в автоматизирани системи за управление, предлагат решение на този проблем. Те препоръчват всяко устройство да се инсталира поотделно и да се надстроява по всяко време в зависимост от идеите и финансовите възможности на потребителя.

Устройствата обикновено са за:

– контрол на осветлението;

– регулиране на отоплението;

– превключващи контакти, лампи, щори и др. уреди;

– драйвър, комуникиращ безжично с всички елементи на системата.

Оказва се, че цената не е толкова недостъпна, като се има предвид комфорта, който си осигуряваме, и спестените годишни средства.

Ако искаме да живеем с по-малко грижи и по-отговорно към природните ресурси, винаги можем да превърнем своя дом в „умен”.