Значение на SEO оптимизацията за нашия бизнес

SEO оптимизацията или оптимизацията на търсачки като съвкупност от дейности  помага на всеки уеб сайт да заеме по-предни позиции  в Google.

Този специфичен метод е необходим, защото повече от 90% от хората започват своите дейности с използването на уеб търсене, и то предимно Google. Около 75% са може би наши потенциални потребители, а те спират вниманието си само на резултатите, показани на първата страница. Половината от тях влизат директно в онлайн магазините именно след използване на Интернет търсачка.

Какви са предимствата на SEO оптимизацията?

Дейността по оптимизиране на видимостта от търсене в популярни платформи е вече цяла индустрия като едно от основните направления на дигиталния маркетинг. В следващите редове ще говорим малко повече за SEO – onPage (текстове, графични материали и структура) и offPage (backlinks, социални сигнали и други)

Оптимизацията за търсачки играе все по-важна роля за бизнес сайтовете. От процеса на оптимизиране на нашия уеб сайта или онлайн магазин можем да извлечем следните ползи:

– Ще излезем на по-предно място при въвеждане на ключови думи от потребителите. Увеличаването на трафика ще ни помогне да увеличим и приходите си.

– Ще подобрим рейтинга си и потребителското изживяване чрез създаване на  съдържание, което е с нужното качество, полезно е и е добре оптимизирано.

– Ще нарасне потребителското доверие  към предлаганите от нас продукти или услуги, след като сме се позиционирали по-напред в търсачките. При съчетаване на SEO оптимизацията с модерния метод „Маркетинг чрез съдържание” ще бъдем още по-разпознаваеми и търсени.

– Ако нашият сайт е оптимизиран органично, много потребители ще бъдат привлечени точно от това естествено положение при резултатите. Още повече, че според различни изследвания, над 80% от хората, решили да пазаруват онлайн,  разглеждат и сравняват продукти в различни сайтове.

Всяка голяма търсачка предлага списък с уеб сайтове, за които се смята, че отговарят най-добре на желаните от потребителя. Сред тези резултати има и обяви, които са платени, но по-голямата си част са „органични”, т.е. неплатени. Ако не сме сред тях, губим съществен дял от потребителския пазар.

Как да подобрим рейтинга си в търсачките?

Много Интернет Маркетингови агенции днес извършват  SEO услуги. Ако решим да подложим на SEO анализ  сайта си, такава една агенция може да провери детайлно за ключови думи, за трафика или как ранкваме в момента.

За да сме спокойни, че сайтът ни е оптимизиран, можем да се съобразим какво съветват  да правим специалистите:

– Да добавяме редовно ново и свежо съдържание.

– Да актуализираме съдържанието на стари статии.

– Да се сдобием с тематични линкове към сайта си

– Да рекламираме съдържанието си в социалната мрежа, като можем да добавим и брояч за броя на споделените статии.

– Да използваме къси и съдържателни ключови думи, също и линкове, като проверяваме за неработещи.

– Да подбираме атрактивни заглавия и описания.

– Да изберем качествен хостинг, който да отговаря на нуждите ни, както и SSL сертификат, което ще повиши доверието на клиентите ни.

– Да проучваме конкуренцията, което може да ни помогне да бъдем различни и по-търсени.

Като сравнително евтин и достъпен  начин за рекламиране, SEO добива все по-голяма популярност като силен маркетингов похват, включващ както технически, така и творчески елементи. Ако нашият сайт е лесно откриваем в различните търсачки,  това ще го направи популярен  и ще гарантира успеха на бизнеса ни.